Οιωνοί Θανάτου από τη παγκόσμια λαογραφία.

Όλοι έχουμε ακούσει διάφορες προλήψεις για το θάνατο.

Για παράδειγμα, το να δείτε μια μαύρη γάτα ή κοράκια είναι και τα δύο διάσημα σημάδια ότι ο θάνατος έρχεται για εσάς ή για κάποιον γνωστό σας.

Οι διάφοροι οιωνοί έχουν διαφορετική προέλευση και συγκεκριμένη σημασία.

Και ανεξάρτητα από την αλήθεια τους, οι άνθρωποι από πολύ παλιά πίστευαν σε αυτά τα σημάδια και τα υποτιθέμενα μηνύματά τους.

Ποιοι είναι όμως μερικοί από αυτούς τους οιωνούς θανάτου;

Πώς έχουν ερμηνευτεί αυτοί οι οιωνοί του θανάτου κατά τη διάρκεια της ιστορίας;

Ακολουθεί ένας κατάλογος με τους πιο γνωστούς οιωνούς του θανάτου από την παγκόσμια λαογραφία.

1. Μαύρη γάτα

Οι μαύρες γάτες είναι σίγουρα ένας από τους πιο διάσημους οιωνούς του θανάτου και τις συναντάμε σε λαϊκές παραδόσεις σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους η αλληλεπίδραση με μια μαύρη γάτα θεωρείται ως σημάδι κινδύνου ή του επερχόμενου θανάτου.

Για παράδειγμα, μια παλιά γερμανική δεισιδαιμονία αναφέρει ότι αν μια μαύρη γάτα κάθεται στο κρεβάτι ενός αρρώστου, αυτό είναι σημάδι ότι θα πεθάνει πολύ σύντομα.

Το να ακούτε το νιαούρισμα μιας μαύρης γάτας τα μεσάνυχτα είναι μια άλλη κοινή δεισιδαιμονία, που λέγεται ότι είναι οιωνός του θανάτου κάποιου.

Μια μαύρη γάτα που διασχίζει το δρόμο μιας κηδείας είναι σημάδι ότι ένα μέλος της οικογένειας του αποθανόντος θα πεθάνει σύντομα.

Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτοί οι προληπτικοί οιωνοί έχουν ως αποτέλεσμα οι μαύρες γάτες να υιοθετούνται σημαντικά λιγότερο από άλλες γάτες.

2. Κοράκια

Τα κοράκια είναι ένας ακόμη πολύ διάσημος οιωνός θανάτου ή κακοτυχίας. Ακόμα και στις ταινίες σήμερα, δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν κοράκια σε σκηνές που έχουν σκοπό να είναι σκοτεινές, επικίνδυνες και δυσοίωνες.

Η θέαση ενός μεμονωμένου κορακιού πιστεύεται ότι είναι οιωνός κακοτυχίας και όχι θανάτου.

Ωστόσο, αν δείτε μια μεγάλη ομάδα 5 ή περισσότερων κορακιών που ονομάζεται επίσης “φόνος” κορακιών… (Murder of Crows) αυτό πιστεύεται ότι είναι οιωνός ασθένειας ή θανάτου του εαυτού σας ή κάποιου γνωστού σας.

Σε ορισμένους πολιτισμούς, τα κοράκια θεωρούνταν αγγελιοφόροι μεταξύ αυτού του κόσμου και του επόμενου και Κατά τον μεσαίωνα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι μάγισσες χρησιμοποιούσαν το κοράκι ως σύμβολο για να κάνουν ξόρκια θανάτου.

Τα κοράκια είναι απίστευτα έξυπνα πουλιά που μπορούν να ανοίγουν κλειδαριές, να κλέβουν τρόφιμα από κλειστά δοχεία και πολλά άλλα. Δεν είναι περίεργο που οι άνθρωποι φοβόντουσαν αυτούς τους οιωνούς θανάτου.

3. Κουκουβάγιες

Οι κουκουβάγιες δεν είναι αυτό που φαίνονται… 

Οι κουκουβάγιες είναι ένα ακόμη πουλί που έχει μια ατυχή φήμη στις λαϊκές δεισιδαιμονίες.

Για παράδειγμα, αν περπατάτε κάτω από ένα δέντρο τη νύχτα και ακούσετε μια κουκουβάγια να ουρλιάζει από πάνω σας, αυτό πιστεύεται ότι είναι οιωνός ότι ένα μέλος της οικογένειας πρόκειται να πεθάνει σύντομα.

Αν μια κουκουβάγια είναι σκαρφαλωμένη στην ταράτσα σας, αυτό είναι επίσης σημάδι ότι ο θάνατος έρχεται για κάποιον γνωστό σας. Υπάρχουν ακόμη και διάσημες φημολογούμενες περιπτώσεις κουκουβάγιας που προμηνύουν θάνατο στην ιστορία.

Πιστεύεται ότι πριν από το θάνατο του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αντώνιου, μια κουκουβάγια εθεάθη να κάθεται πάνω από την πόρτα του υπνοδωματίου του.

4. Doppelgänger (Σωσίες)

Η λέξη “Doppelgänger” είναι γερμανικής προέλευσης, και στη γλώσσα μας σημαίνει
“Σωσίας”. 

Αναφέρεται στο ακριβές αντίγραφο κάποιου που γεννήθηκε από εντελώς διαφορετικούς γονείς.

Στη γερμανική και ιρλανδική λαογραφία, το να βλέπει κανείς τον σωσία του θεωρούνταν σημάδι του δικού του επικείμενου θανάτου.

Αν ο δίδυμος σωσίας κάποιου γινόταν αντιληπτός από ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο, αυτό θα σηματοδοτούσε επίσης επικείμενο κίνδυνο ή ατυχία.

Οι δίδυμοι αναφέρονται επίσης ως “κακοί δίδυμοι” στην εν λόγω λαογραφία, καθώς πίστευαν ότι αν μιλούσατε στον δικό σας δίδυμο, θα σας ξεγελούσε και θα σας έβαζε δυσοίωνες ή κακές ιδέες στο κεφάλι σας.

Έτσι, όπως και στο Highlander…. μπορεί να υπάρχει μόνο ένας!

5. Ο θάνατος χτυπάει την πόρτα

Υπάρχει μια παλιά δεισιδαιμονία που λέει ότι όταν ακούς τρία χτυπήματα στην πόρτα σου και την ανοίγεις για να δεις ότι δεν είναι κανείς εκεί, τότε έρχεται ο θάνατος για σένα. 

Αυτά τα χτυπήματα, που αποκαλούνται επίσης “χτυπήματα της μοίρας”, ακούγονται σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς, όπως στις ιρλανδικές, σκωτσέζικες και ινδιάνικες κοινότητες της Αμερικής. 

Αυτός ο οιωνός αναφέρεται ακόμη και σήμερα συχνά σε ταινίες τρόμου χρησιμοποιείται ως σημάδι ότι κάποιος πρόκειται να πεθάνει ή ότι κάτι επικίνδυνο είναι καθ’ οδόν.

6. Οι κηδείες Φαντάσματα

Οι κηδείες φαντάσματα (γνωστές και ως κηδείες “καλικάντζαρων” ή “νεράιδων”) είναι παλιά προληπτικά και υπερφυσικά γεγονότα που υποτίθεται ότι μπορούν να τα δουν μόνο ορισμένοι άνθρωποι.

Όταν βλέπουν κηδείες φαντάσματα, πιστεύεται ότι προμηνύουν το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.

Αυτές οι πομπές εμφανίζονται ως κηδείες που αποτελούνται από μορφές που μοιάζουν με φαντάσματα και λέγεται ότι συμβαίνουν στον ίδιο τόπο και ακολουθούν την ίδια διαδρομή με την κηδεία που προαναγγέλλεται.

Βρίσκονται στη λαογραφία της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας, αυτοί οι οιωνοί θανάτου θα σηματοδοτήσουν τον δικό σας μόνο αν κοιτάξετε μέσα στο φέρετρο!

7. Ηλιακή έκλειψη

Στο παρελθόν, όταν οι άνθρωποι γνώριζαν λιγότερα για τον πλανήτη και το ηλιακό σύστημα, μια ηλιακή έκλειψη εκλαμβανόταν συνήθως ως μια επικίνδυνη διαταραχή της τάξης της φύσης – ένα σημάδι ότι κάτι πρόκειται να πάει (ή είχε πάει) στραβά.

Διαφορετικοί πολιτισμοί είχαν διαφορετικές ιστορίες που συνδέονταν με την έκλειψη.
Στην αρχαία Ελλάδα πίστευαν ότι η έκλειψη προκαλούνταν από τους θυμωμένους θεούς που σηματοδοτούσαν έναν επικείμενο κίνδυνο.

8. Ύπνος με ανοιχτό Ανεμιστήρα!!

Το τελευταίο στη λίστα μας με τους οιωνούς του θανάτου είναι πολύ συγκεκριμένο για την κορεατική κουλτούρα.

Πολλοί Κορεάτες πιστεύουν ότι ο ύπνος σε ένα δωμάτιο με ανεμιστήρα σε λειτουργία και κλειστά παράθυρα οδηγεί σε άμεσο θάνατο. Αν και αυτή η δεισιδαιμονία φαίνεται πολύ εύκολο να διαψευστεί, ένας Κορεάτης που το πιστεύει θα πρέπει να ρισκάρει το θάνατο για να προσπαθήσει να το διαψεύσει!

Οι ανεμιστήρες στη Νότια Κορέα πωλούνται συχνά με χρονοδιακόπτες για να αποφεύγεται το ενδεχόμενο να μείνουν κατά λάθος ανοιχτοί πριν από τον ύπνο.

Παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι οι ανεμιστήρες είναι
πραγματικοί οιωνοί θανάτου, ο μύθος διαιωνίζεται στο διαδίκτυο, ακόμη και στην
ειδησεογραφική κάλυψη των μέσων ενημέρωσης.

Για περισσότερα, γίνε μέλος στο facbook group μας.
Μοιράσου το:

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΣΤΟ GROUP

Για δωρεάν οδηγούς απώλειας και πένθους, αποκλειστικό υλικό και άλλα νέα γίνε μέλος στο group μας στο Facebook.

Τοποθεσία

Στρατηγού Μακρυγιάννη Ιωάννη 53, Άνω Ηλιούπολη

Ο Σεβασμός προς τον άνθρωπό σας, υποχρέωσή μας. Δίπλα σας με αξιοπρέπεια και κατανόηση.

Επικοινωνία

Στρατηγού Μακρυγιάννη Ιωάννη 53, Άνω Ηλιούπολη (Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης)

Copyright © 2023. All rights reserved.

Γραφεία Τελετών, Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών, Πάρης Μισιρλής, Εύοσμος Θεσσαλονίκη, Τελετές από 750€, Καύση Νεκρών, Κηδειες, Πολιτικες Κηδειες, Τελεση Μνημοσυνων, 

Οργανωση Τελετων, Στεφανια, Οργανωση Κηδειας, Νεκροστασια, Φθηνες Κηδειες, Οικονομικες Κηδειες, Οικονομικες Τελετες, Γραφειο Τελετων, Φθηνες Τελετες